Tips&adviezen

Onderstaand handige tips en adviezen voor jou en je hond. Hier komen steeds meer artikelen te staan. Heb je een onderwerp dat je graag ziet verschijnen? Laat het ons weten!

De visie van Hondenclub het Warme Hart

De visie van Hondenclub het Warme Hart

Samen happy zijn

Hondenclub het Warme Hart wil dat jouw hond zich ontpopt tot een gezellige huishond. Een maatje voor het hele gezin wordt én je beste vriend. We behoeden je voor fouten, die ieder baasje ongemerkt maakt. 

Zowel baas als hond begeleiden en coachen we bij elke stap van het proces. Natuurlijk houden we daarbij rekening met jullie karakters, wensen en eigenschappen. 

We werken vooral op basis van plezier: samen happy zijn!

Elkaar leren begrijpen

In onze lessen leren we baasjes de taal van hun hond te verstaan. Honden communiceren nu eenmaal anders dan wij. Zij gebruiken hun hele lichaam, de stand van hun oren, ogen, staart… 

Dus zijn we alert op de signalen die de hond geeft. Wat doet zijn neus, hoe is zijn houding, geeft hij een blaf of grom… En wat vertelt de hond hier mee? 

Andersom leert de hond gaandeweg reageren op jouw lichaamstaal, je verbale en visuele instructies. Je zult merken dat je hond dit al vlug onder de knie heeft. En jijzelf misschien nog wel het hardst moet werken. Maar, pas op. In je enthousiasme kun je soms ook te snel gaan.

Honden zijn slim, maar leren in kleine stapjes. We helpen je graag om op het juiste moment het juiste te doen.  

Elkaar leren begrijpen zorgt voor wederzijds begrip en een super relatie tussen jou en je hond. 

Blijven uitdagen

Geen mens is gelijk en dit geldt ook voor de hond. Elk hebben we ons eigen karakter en worden we gevormd door ervaringen in het leven. Bij honden spelen bovendien de rasspecifieke eigenschappen. 

De meeste honden zijn van oudsher gefokt met een functie. Niets doen leidt tot verveling en een ongelukkige huisdier, dat op den duur vaak probleemgedrag vertoont. 

Raskennis is nodig om mede te bepalen wat je hond nodig heeft. In onze verschillende cursussen en workshops leren we je hoe je jouw viervoeter kunt blijven uitdagen en happy houdt.

Hierom is trainen met je hond belangrijk

Hierom is trainen met je hond belangrijk

Een hond die niets te doen heeft gaat zich al gauw vervelen. En vanuit verveling ontstaat dikwijls probleemgedrag. Hoe dit komt? Honden zijn vroeger gefokt met een functie. Oftewel: honden hadden een duidelijke taak en rol in ons leven. Dit zie je terug in de rastypische (gedrags)kenmerken.

We onderscheiden de vee-drijvende rassen, de jachthonden, de speurhonden, de reddingshonden en de kuddebewakers. Allen doen ze maar wat graag waarvoor ze van origine gefokt zijn.

Omdat honden in on huidige leven vaak een andere rol spelen moeten we als baas verder kijken. Juist om te voorkomen dat ze zich gaan vervelen. Honden willen heel graag samenwerken en samen dingen doen. Doe je dit niet dan voelt je hond zich een werkeloos zieltje en dat is erg sneu.

Door samen van alles te ondernemen, samen te genieten, samen te werken ontstaat er een geweldige band. Waardoor gehoorzamen heel makkelijk wordt. Train je niet met je hond en vraag je niks van hem dan krijg je dit zeker terug, je hond zal dan niet of nauwelijks naar je luisteren.

Juist het samen dingen doen, ontdekken, ervaren, belonen, begrenzen en hierin blijvend investeren geeft jarenlang een trouw maatje naast je. In onze lessen begeleiden we je in dit proces. Zodat jullie samen een toekomst vol plezier kunnen beleven.

 

Dit is passend eten voor je hond

Dit is passend eten voor je hond

Hoe kies je het beste voer voor je hond? Wij snappen dat dit best lastig is. Er is ook zoveel hondenvoer op de markt… En wat is goed en wat niet?

Kijk allereerst goed naar je hond en check de volgende punten:

  • is zijn vachtconditie mooi
  • is hij mooi op energie (geen downers en extreme uppers)
  • laat je hond weinig tot geen winden
  • je hond heeft geen afwijkende of sterke lichaamsgeur
  • hij poept normale hoeveelheden (= max. 2x per dag voor en volwassen hond)
  • hij produceert een mooie drol

Kan je overal JA op antwoorden? Dan voer je waarschijnlijk voeding die bij je hond past. Is dit niet zo, dan is het zeker verstandig nog eens goed naar zijn voeding te kijken.

Wij adviseren de site www.voerwijzer.com te raadplegen. Zij bieden een analyse van verschillende merken. Dit geeft inzicht in wat je voert.

Hondenvoer op basis van puur natuurlijke ingrediënten

Zelf hebben wij goede ervaringen met het merk Darf en Dog lovers gold. Bij Hondenclub het warme Hart verkopen we van beide merken brokken. Het is een hoogwaardige brok zonder granen, geur-, kleur- en smaakstoffen. Daarnaast verkopen wij complete vers vlees maaltijden in diverse smaken van de merken Darf en BARF. De eerste betreft compleet vers biologisch vlees. Darf heeft ook een niet-biologische variant genaamd Meat4dogs. BARF leveren we in de smaken: Eend, Kip, Natuurlijk, Konijn en Vis.

Naast hondenvoer kan je bij Hondenclub het Warme Hart ook smakelijke gedroogde vlees/vis hondensnacks krijgen. Ons volledige assortiment is puur natuur, zonder onnatuurlijke toevoegingen. Heerlijk om lekker te knabbelen, zoekspelletjes mee te doen of om mee te belonen.

Heb je vragen over de voeding van je hond of ben je geïnteresseerd in de producten die wij aanbieden? Neem dan contact met ons op.

Fietsen met je hond

Fietsen met de hond = conditietraining voor twee

In het algemeen is het niet verstandig om met de hond te gaan fietsen voordat zij 12 maanden is, tenzij je dierenarts anders voorschrijft. Het is zonder meer aan te raden eerst je dierenarts te raadplegen.

Je begint de hond te laten wennen aan de fiets (op jonge leeftijd). Je loopt met de fiets aan de linkerhand en de hond, aangelijnd met halsband aan je rechterhand. Je bevind je dus tussen de fiets en de hond. Loopt de hond nu netjes mee zonder te trekken, dan loop je een eindje met de fiets tussen jou en de hond in.

De hond loopt zonder trekken naast de fiets, niet er voor en ook niet er achter; rechts van de fiets in het belang van de veiligheid en die van jou hond.

De hond gaat in gelijkmatige draf, niet in galop. Galopperen is erg belastend voor het schoudergewricht en de andere gewrichten van de voorpoten, bij draven worden de spieren van de spieren van de achterhand verstrekt en dat is voor de meeste honden zeer belangrijk.

Bij een conditietraining is het zeer belangrijk het trainingsprogramma zo in te richten, dat er ook voldoende rustperiodes in verwerkt zijn.
Fietsschema

Dag 1Dag 2Dag 3Dag 4Dag 5Dag 6Dag 7
Week 110 min.rusten10 min.rusten10 min.rustenrusten
Week 210 min.10 min.rusten10 min.10 min.rustenrusten
Week 315 min.10 min.15 min.rusten10 min.15 min.rusten
Week 415 min.10 min.rusten15 min.10 min.15 min.rusten
Week 520 min.15 min.20 min.rusten15 min.20 min.rusten
Week 615 min.20 min.15 min.rusten20 min.15 min.rusten
Cyclus van 6 weken trainen en twee weken rust.

Daarbij moet je natuurlijk de toestand van jou hond goed in de gaten houden, als hij een slechte dag heeft accepteert dat dan en doe het rustig aan.

  • Fiets in een kalm tempo, zeker in het begin. De meeste honden lopen mooi in draf in de snelheid tussen de 12 en 15 km per uur.
  • Zorg er voor, dat de hond niet direct naast de weg loopt. Er bevinden daar vaak glasscherven en scherpe steentjes waaraan de hond zijn voetzooltjes kan bezeren.
  • Controleer altijd de voetzooltjes bij thuis komst. Zijn deze kapot gelopen stop dan onmiddellijk.
  • Gaat de hond mank lopen, onmiddellijk stoppen.
  • Laat de hond goed uit voordat je gaat fietsen.
  • Spoel in de wintermaanden, als er gestrooid is, de voetzolen van de hond met lauw water, zodra je thuis ben.
  • Fiets niet met een die pas gegeten heeft wacht minimaal 3 uur na de maaltijd. Geef je hond ook niet meteen na het fietsen te eten en wacht dan minstens een halfuur. Dit in verband met een Maagtorsie (kantelmaag)!!
  • Geef je hond na het fietsen vers water.
  • Fiets zomers niet bij een temperatuur van meer dan 18°C. Loop zelf eens met je blote voeten over het asfalt en dan wetende dat de hond koelt door middel van zijn voetzolen…

Vuurwerkangst

Vuurwerkangst

Hieronder staan de meest belangrijke tips:

  • Straf je hond niet wanneer hij bang is. Dit bevestigt alleen maar dat er dus iets is om bang voor te zijn.
  • Beloon het angstgedrag van je hond niet. Geef de hond geen overdreven aandacht, steun bieden mag maar betuttelen is niet verstandig. Volg bij ons een individuele vuurwerktraining.
  • Negeer zelf het geluid van vuurwerk. Ook in de dagen voorafgaand aan Oud en Nieuw, wanneer het eerste geknal begint. Als u bijvoorbeeld al gespannen kijkt naar waar het geluid vandaan komt kan dit je hond al alarmeren. Kijk, straal rust uit en neem de leiding door je als leider te gedragen.
  • Zorg dat je hond niet kan ontsnappen. Laat je hond liggen waar hij wil liggen, sommige honden willen ergens onderkruipen of in een hoekje donker liggen. Zorg dat je hond niet kan weglopen op het moment dat er vuurwerk wordt, of kan worden afgestoken.
  • Doe de gordijnen dicht, licht aan en zet muziek op: lekker hard!
  • Zorg dat er geen lichtflitsen van buiten zichtbaar zijn en zorg dat de TV of muziek de knallen van buiten overstemd.
  • Laat je hond vroeg op de avond uit en houd hem aangelijnd.
  • Aan de lijn, ook al luistert je hond goed, door te schrikken kan hij/zij de benen nemen. Laat je hond overdag goed uit en ’s avonds voor 22.00 uur.
  • Zorg ervoor dat je hond voldoende afleiding heeft
  • Geef hem/haar een leuke speeltje of een heerlijke bot.
  • Ga op bezoek bij een oudere hond die niet bang is voor vuurwerk en waar je hond goed mee kan opschieten. Als je hond bang wordt en de andere hond niet, kan je hond gaan denken dat het toch allemaal best wel meevalt. Pas hiermee op de oudere hond kan ook bang worden door het zoek van jouw angstige hond.
  • Zorg ervoor dat je hond nu, en altijd, een naamplaatje draagt met de naam van je hond en jullie 06-nummers. Zorg ook dat je hond heeft laten chippen.
  • Oudejaarsavond is geen avond waarop je, je hond (of ander huisdier) alleen kunt thuislaten. Ben je van plan bij anderen feest te vieren, neem dan je dier mee. Is dat niet mogelijk, verplaats de festiviteiten dan naar je eigen huis of regel tijdig goede opvang voor je huisdier. Maar als u rekening houdt met bovenstaande tips kun je, je hond gerust meenemen op bezoek. Zeker als deze mensen in een rustigere omgeving rond Oud en Nieuw wonen als jijzelf.
  • Ga nooit met je hond buiten bij het vuurwerk staan kijken. Je hond is wellicht niet bang voor vuurwerk; TOT NU TOE NOG NIET! De kans dat er vuurwerk dicht bij de hond terecht komt is erg groot en daardoor kan de hond in de toekomst zeer angstig voor vuurwerk en andere knallen worden.
  • Rustige omgeving. Zoek desnoods een rustige omgeving om oud en nieuw te vieren. Nodig jezelf uit bij vrienden die rustig in de polder wonen.

 

Menu