Fietsen met de hond = conditietraining voor twee

In het algemeen is het niet verstandig om met de hond te gaan fietsen voordat zij 12 maanden is, tenzij je dierenarts anders voorschrijft. Het is zonder meer aan te raden eerst je dierenarts te raadplegen.

Je begint de hond te laten wennen aan de fiets (op jonge leeftijd). Je loopt met de fiets aan de linkerhand en de hond, aangelijnd met halsband aan je rechterhand. Je bevind je dus tussen de fiets en de hond. Loopt de hond nu netjes mee zonder te trekken, dan loop je een eindje met de fiets tussen jou en de hond in.

De hond loopt zonder trekken naast de fiets, niet er voor en ook niet er achter; rechts van de fiets in het belang van de veiligheid en die van jou hond.

De hond gaat in gelijkmatige draf, niet in galop. Galopperen is erg belastend voor het schoudergewricht en de andere gewrichten van de voorpoten, bij draven worden de spieren van de spieren van de achterhand verstrekt en dat is voor de meeste honden zeer belangrijk.

Bij een conditietraining is het zeer belangrijk het trainingsprogramma zo in te richten, dat er ook voldoende rustperiodes in verwerkt zijn.
Fietsschema

Dag 1Dag 2Dag 3Dag 4Dag 5Dag 6Dag 7
Week 110 min.rusten10 min.rusten10 min.rustenrusten
Week 210 min.10 min.rusten10 min.10 min.rustenrusten
Week 315 min.10 min.15 min.rusten10 min.15 min.rusten
Week 415 min.10 min.rusten15 min.10 min.15 min.rusten
Week 520 min.15 min.20 min.rusten15 min.20 min.rusten
Week 615 min.20 min.15 min.rusten20 min.15 min.rusten
Cyclus van 6 weken trainen en twee weken rust.

Daarbij moet je natuurlijk de toestand van jou hond goed in de gaten houden, als hij een slechte dag heeft accepteert dat dan en doe het rustig aan.

  • Fiets in een kalm tempo, zeker in het begin. De meeste honden lopen mooi in draf in de snelheid tussen de 12 en 15 km per uur.
  • Zorg er voor, dat de hond niet direct naast de weg loopt. Er bevinden daar vaak glasscherven en scherpe steentjes waaraan de hond zijn voetzooltjes kan bezeren.
  • Controleer altijd de voetzooltjes bij thuis komst. Zijn deze kapot gelopen stop dan onmiddellijk.
  • Gaat de hond mank lopen, onmiddellijk stoppen.
  • Laat de hond goed uit voordat je gaat fietsen.
  • Spoel in de wintermaanden, als er gestrooid is, de voetzolen van de hond met lauw water, zodra je thuis ben.
  • Fiets niet met een die pas gegeten heeft wacht minimaal 3 uur na de maaltijd. Geef je hond ook niet meteen na het fietsen te eten en wacht dan minstens een halfuur. Dit in verband met een Maagtorsie (kantelmaag)!!
  • Geef je hond na het fietsen vers water.
  • Fiets zomers niet bij een temperatuur van meer dan 18°C. Loop zelf eens met je blote voeten over het asfalt en dan wetende dat de hond koelt door middel van zijn voetzolen…
Fietsen met je hond

Menu