In augustus 2008 besloot ik een Golden Retriever pup te nemen, een makkelijk ras als je geen ervaring hebt met honden en een echte gezinshond met een lief en vrolijk karakter.
Indie was een hele speelse pup met enorm veel energie en nieuwsgierigheid, ik had wat boekjes gelezen maar was niet volledig voorbereid op wat er qua training allemaal bij kwam kijken.

In de winter ging ik op puppycursus maar toen was Indie al ruim vier maanden en had ze al wat trekjes ontwikkeld die ik eigenlijk wilde afleren. Trekken aan de riem en tegen mensen op springen waren eigenlijk de enige problemen want in dit type hond is geen valsheid te ontdekken.
De cursus met nog tien andere pups was voor haar dan ook meer een speeltuin dan een goede leerschool, achteraf had ik daar ook meer aandacht aan moeten besteden. Na deze cursus was er niet veel veranderd (op pootjes geven en op commando zitten en liggen na) maar toen Indie groter werd en ruim 25 kg woog werden het trekken aan de riem en de superblije begroetingen met springen toch wel vervelender…

Ik ontmoette Alinda vorig jaar en de passie die zij heeft voor honden is heel bijzonder, ik luisterde graag naar haar tips en bevindingen en besloot dit voorjaar haar hulp in te roepen bij het ‘her’opvoeden van Indie. In een paar lessen leerde zij mij vooral het probleemgedrag van Indie beter te begrijpen, wat kun je veel dingen fout doen zonder dit door te hebben!
Als je het door de ogen van de hond bekijkt dan veranderd je inzicht behoorlijk en dat is iets waar Alinda heel veel verstand van heeft. Ze observeert het gedrag en geeft je direct verschillende handvaten om dit te corrigeren en verbeteren op een diervriendelijke manier.
Het resultaat mag er dan ook zijn, Indie begroet onze gasten nu op een veel rustiger manier en ik laat haar uit in plaats van zij mij :). De deur open doen als er wordt gebeld of een stukje wandelen is dan ook vele malen plezierig geworden en ik wil Alinda hier ontzettend voor bedanken. Ook Indie is erg nog blijer door geworden want een hond is eigenlijk veel gelukkiger in een meer onderdanige rol, nog zo’n verkregen inzicht door Alinda.

Een gehoorzaamheid- en/of behendigheidscursus bij Hondenclub Koudum raad ik dan ook iedereen van harte aan en het kan niet anders dan dat dit een groot succes wordt!

Marjolijn en Indie

Marjolein met Indie

Menu