Nadat onze trouwe viervoeter (stabij) van 12 jaar was overleden in sept 2011, bleef er een gevoel van leegte en stilte achter in ons huis en in ons gezin.
Aangezien we een druk bestaan hebben, hadden we zoiets van eerst maar een aantal jaren geen hond, we krijgen nooit weer zo’n lieve hond en je voelt je minder gebonden aan huis zonder hond.
Maar het voelde niet goed. Je komt de deur bijna niet uit, je mist de liefde voor en van een hond, het plezier en de beweging samen met je hond.
Al snel was er weer een nieuwe pup. Dit keer een mooie blauwschimmel stabij, we noemden haar WILLE. In de weken dat we wachten op de thuiskomst van de pup probeerde mijn schoonzus mij warm te maken om naar de Hondenclub Koudum te gaan om daar puppycursus te gaan volgen.
Zij had Alinda ontmoet tijdens een hondenshow en wist zeker dat dit echt een gezellig, enthousiast type was met veel liefde en het hart op de juiste plek voor honden.
Ik was echter een beetje terughoudend. Bij mijn vorige hond had ik ook geen cursus nodig en door consequent handelen en met een beetje geluk was dit een trouwe, gehoorzame hond geworden.

Er waren wel wat problemen, maar ach dat was nu eenmaal zo. Terwijl sommige dingen echt héél erg vervelend waren. Bijvoorbeeld: angst voor vuurwerk en onweer, weglopen met angst, grommen op andere mensen en honden, op jonge leeftijd HD en het niet kunnen omgaan met kleine kinderen.
In mijn hoofd zag een hondentrainster er uit als  zo’n mevrouw met hoedje, een hondenfluitje en een wax jas, die erg streng is en de honden circuskunstjes aanleert.
Mijn schoonzus garandeerde dat Alinda er niet zo uitzag en had nog meer zin in de cursus dan ik. Zij had echter nog een oude hond van bijna 14  jaar.
Ik zei toen: Nou, ik ga op puppycursus als jij ook gezellig meegaat en een pup neemt. Door alle voorbereiding van het uitzoeken en de voorbereiding van onze pup, had zij er ook zo’n zin in gekregen…
Mijn schoonzus kwam op een wachtlijst voor een rasechte stabij en was bij toeval erg snel aan de beurt (soms duurt het maanden).
Hun pup werd 3 weken later dan die van ons geboren en deze stabijpup kreeg de mooie Friese naam AFKE.

En zo geschiedde…. J

Vanaf dag 1 tot en met nu hebben wij beide zóveel plezier in de cursussen bij Alinda.
Wat hebben onze hondjes al veel geleerd, maar wat hebben wij vooral veel geleerd!
Alinda is zelfs een keer bij ons thuis geweest met een specifiek probleem, wat een service!

Een paar erg nuttige tips die er voor mij uit springen zijn:

  • Bij binnenkomst de opspringende, wilde pup volledig negeren. Wanneer pup kalm is, kun je haar aandacht geven.
  • Mensen eerst door de deur, mensen eerst eten, daarna de pup/hond
  • Vvuurwerk filmpjes van internet luid aanzetten en dan de pup/hond volledig negeren
  • Niet schreeuwen, dan komt de pup/hond nooit naar je toe, maar rustig blijven en lokken met wat lekkers
  • De pup overal mee naartoe nemen, Wille was een erg bange pup, ze is aardig over haar angst heen doordat ik dit gedaan heb.
  • Bij probleemgedrag zoals bijten/blaffen, niet straffen maar alternatieven zoeken waarin de hond haar energie in kwijt kan.

En zo zijn er nog veel meer geweldige adviezen die wij tijdens de cursussen hebben geleerd.
Onze hondjes zijn dikke vriendinnen en klitten, spelen, rennen en rollebollen heel wat af.
Toch zijn zij (en wij!) erg fanatiek tijdens de cursus en laten de hondjes gehoorzamer gedrag zien dan thuis, ze weten ieder keer weer bij het oefenveld: hier mogen we werken!
Alinda denkt met problemen mee en heeft altijd weer mooie voorbeeld-verhalen, we lachen ook heel wat af. Het is elke keer weer anders, altijd weer wordt er een nieuwe uitdaging aangepakt.
Het voelt nooit als een verplichting, maar het is pure ontpanning voor baas en hond. Mede namens het samenwerken tijdens de cursussen krijg je een prettige en bijzondere band met je hond.

Ik zou alleen de puppy-cursus gaan doen, maar ben nu al met Gehoorzaamheid B bezig en ik weet zeker dat ik Gehoorzaamheid C ook ga volgen.

Aan iedere nieuwe hondenbezitter raad ik Hondenclub Koudum aan; het is erg interessant, je leert veel, je hebt je hond sneller onder controle en je hebt een ontspannen moment voor jezelf en je hond.

Afke met Wille

Menu